Matlab – بخش ۱ – مقدمه

قبل از طرح بحث اصلی لازم است قدری در مورد نرم افزار و زبان برنامه نویسی متلب توضیح داده شود. البته سعی نگارنده بر این است که این مطالب در نهایت سادگی و به صورت کاملا خلاصه مطرح شود تا ضمن ارائه ی اطلاعات کافی از اطناب و درازگویی که موجب خسته شدن خواننده می شود جلوگیری شده باشد. در ادامه ی مطالب مربوط به این بحث تاکید بیشتر بر روی ساختار متلب و زبان برنامه نویسی بوده و محیط متلب خیلی مورد بحث نمی باشد. همچنین سعی شده از معرفی بدون هدف دستورات خودداری شود و هر دستور تنها در زمان نیاز و به همراه مثال یا مثال های روشن گر معرفی می شود.

نرم افزار Matlab همانگونه که از نامش هم پیداست محیط کار با ماتریکس هاست که بعدا گسترش یافته و به صورت یک زبان برنامه نویسی قدرتمند در آمده است. متلب که بر پایه ی زبان برنامه نویسی C طراحی شده است به دلیل سادگی شکل دستورات، توابع پیش ساخته ی متعدد، قابلیت بسط و گسترش بالا و قدرت و انعطاف پذیری مثال زدنی در حال حاضر در بسیاری از شاخه های تخصصی علوم و مهندسی کاربرد و نقش تعیین کننده دارد.

تفاوت بارز متلب با سایر زبان های برنامه نویسی در این است که اصولا در متلب تمام متغیر ها به صورت ماتریسی تعریف می شوند و حتی یک عدد منفرد هم در یک ماتریس با ابعاد ۱*۱ ذخیره می شود.

تعریف متغیر در متلب

برای تعریف متغیر در متلب کار سختی پیش رو نداریم و کافیست در هرجای برنامه که مایل هستیم نام متغیر را برابر مقدار یا مجموعه مقادیر دلخواه قرار دهیم.

a = 5;

دستور فوق متغیری را به نام a تعریف کرده و مقدار آن را برابر ۵ قرار می دهد. نکته ی حائز اهمیت این است که متلب به صورت خودکار نوع متغیر و اندازه ی مناسب برای ذخیره ی آن را تخیص می دهد و همچنین ابعاد ماتریس را نیز متناسب با تعداد داده ی وارد شده انتخاب می کند و به این ترتیب برنامه نویس در این مورد هیچ دغده ای ندارد. از دیگر امکانات جالب متلب این است که در مواقع لزوم می تواند ابعاد ماتریس را به صورت خودکار و متناسب با اطلاعات وارد شده گسترش دهد.

a = 5;
b = [2 6];
c = [6.87 5.7
     ۳ -۵۶];
d = 'omidr.ir';
e = 34 + 4i;

در خط ۱ متلب متغیر a را به صورت ماتریس ۱*۱ تعریف کرده و مقدار ۵ را در آن ذخیره می کند.
در خط ۲ یک ماتریس ۲*۱ تعیف شده که اعداد ۲ و ۶ روی تنها سطر آن قرار گرفته اند.
خط سوم یک ماتریس ۲*۲ تعریف می کند که روی سطر اول آن اعداد ۶.۸۷ و ۵.۷ قرار دارند و سطر دوم آن شامل ۳ و -۵۶ می باشد. برای رفتن به سطر بعد ماتریس در هنگام مقدار دهی از enter استفاده شده است که البته به جای آن می توان از ";" هم استفاده کرد که در این صورت باید دستور را به صورت زیر نوشت.

c = [6.87 5.7;3 -56];

خط چهارم یک ماتریس ۸*۱ رشته ای تعریف می کند و مقدار omidr.ir را در آن ذخیره می کند.
و بالاخره خط ۵ به تعریف یک متغیر برای ذخیره ی عدد مختلط ۳۴+۴i ختصاص دارد.

دستور clc

این دستور هیج آرگومانی ندارد و به صورت تنها به کار می رود. وارد کردن clc در برنامه ی متلب باعث پاک شدن همه ی محتویات صفحه ی نمایش متلب خواهد شد.

دستور clear

این دستور هم دقیقا مانند دستور clc به کار می رود و کلیه ی متغیر ها و توابع فعال در محیط متلب را پاک می کند.

دستور exit

با استفاده از این دستور می توانیم از محیط متلب خارج شده و برنامه را ببندیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.