یکی از قابلیت های وردپرس multisite است که به مدیر سایت اجازه می دهد چندین سایت را روی یک سرور یا هاست اشتراکی تنها با استفاده از یک هسته راه اندازی کند. به عبارت دیگر هسته ی مورد استفاده ی همه ی این سایت ها یکسان است یعنی فایل های اصلی، افزونه ها و قالب ها روی سیستم اصلی نصب می شود و سپس سایت های زیر مجموعه ایجاد می شوند که به فراخور حال خود به این فایل ها دسترسی خواهند داشت. قبلا بسته ی WordPressMU یک بسته ی مجزا از WordPress بود ولی از نسخه ی ۳.۰ به بعد این قابلیت در همان بسته ی اصلی وردپرس گنجانده شده است. پس با استفاده از نسخه های جدید وردپرس می توانیم یک سایت عادی مثل سابق داشته باشیم یا شبکه ای از سایت ها را راه اندازی کنیم. قابلیت شبکه برای مواردی نظیر سیستم های وبلاگدهی کاربرد دارد. طراحان وب نیز با استفاده از این ویژگی می توانند ایده های خلاق خود را پیاده سازی کنند. آخرین نسخه ی فارسی این بسته از وردپرس فارسی قابل دریافت است.
برای فعال کردن multisite قدم اول بارگذاری فایل های وردپرس روی سرور و نصب سیستم است. بعد باید فایل wp-config را برای ویرایش باز کنیم و خط زیر را در آن پیدا کنیم:
/* That's all, stop editing! Happy blogging. */
و در بالای آن کد فعال سازی multisite را وارد می کنیم. اگر به هر دلیل خط بالا در فایل wp-config وجود نداشته باشد، دستور فعال سازی را جایی در بالای اولین دستور شامل دستور include یا require در فایل وارد می کنیم.
define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);
حالا اگر فایل مزبور را ذخیره کرده و به محیط مدیریت وردپرس وارد شویم زیر قسمت «ابزارها» گزینه ی جدید «راه اندازی شبکه» را مشاهده خواهیم کرد. منوی راه اندازی شبکه مشابه زیر خواهد بود.
بعد از کلیک روی «نصب» وارد صفحه ی جدیدی شبیه شکل خواهیم شد. بعد از این مرحله باید یک پوشه ی جدید در شاخه ی wp-content وردپرس ایجاد کنیم و فایل های wp-config و htaccess را به صورت دستی ویرایش کنیم. در واقع این صفحه حاوی کدهایی است که باید در این فایل ها قرار داده شود. همانطور که وردپرس هم به ما توصیه می کند بهتر است از این فایل ها پشتیبان تهیه کنیم.
ابتدا باید یک پوشه با نام blogs.dir در مسیر wp-content وردپرس ایجاد کنیم. در ادامه فایل wp-config را باز می کنیم و به جایی که قبلا مشغول ویرایش آن بودیم بر می گردیم و کدی را که وردپرس در کادر بالای صفحه در اختیارمان گذاشته اضافه می کنیم. بعد نوبت به ویرایش htaccess می رسد که باید کد داخل کادر پایین صفحه داخل آن قرار گیرد. لازم است تاکید شود که این کد بین دو خط زیر قرار خواهند گرفت و جایگزینی کدی می شوند که ممکن است در این قسمت موجود باشد. به عبارت دیگر ابتدا کد موجود را پاک می کنیم و بعد کد جدید را قرار داده و فایل را ذخیره می کنیم.
بعد از این مرحله اگر مجددا وارد وردپرس شویم خواهیم دید که شبکه ی ما آماده ی استفاده است. منوی بالای صفحه به شکل روبرو در خواهد آمد. با انتخاب «مدیر شبکه» می توانیم وارد پیشخوان مدیریت شبکه ای که اخیرا ایجاد کردیم شویم. در قسمت مدیریت شبکه می توانیم سایت های موجود در شبکه را مشاهده و مدیریت کنیم و سایت های جدید اضافه کنیم یا سایت های مجود را حذف کنیم. همچنین می توانیم کاربران شبکه را مشاهده، مدیریت کنیم و حذف و اضافه کنیم.
مهم ترین قسمت منوی مدیریت در واقع منوی تنظیمات است. از قسمت «راه اندازی شبکه» می توانیم تنظیمات لازم برای فایل های wp-config و htaccess را مشاهده کنیم. از قسمت «تنظیمات شبکه» هم می توانیم گزینه های مربوط به شرایط شبکه ی وردپرس ایجاد شده را مدیریت کنیم. برخی گزینه های این قسمت در ادامه توضیح داده می شوند.
- نام های غیر مجاز: اگر نام نویسی و ایجاد سایت روی شبکه در دسترس عموم باشد با استفاده از این گزینه می توانیم کاربران را از انتخاب نام های غیر مجاز بازداریم. برای این کار کافیست نام های غیر مجاز را به ترتیب و با یک فاصله پشت سر هم بنویسیم.
- محدود ایمیل نام نویسی: کاربرانی که آدرس ایمیل آن ها در این قسمت وارد شود قادر به ثبت نام در شبکه نخواهند بود.
- دامنه های ایمیل مسدود شده: چنانچه دامنه ای در این قسمت وارد شود کلیه ی کاربرانی که از ایمیل های تحت این دامنه استفاده می کنند نخواهند توانست در شبکه نام نویسی کنند.
- ایمیل خوش آمدگویی: ایمیلی است که بعد از ایجاد هر سایت در شبکه برای مدیر آن ارسال می شود.
- ایمیل خوش آمد گویی کاربر: بعد از ایجاد حساب کاربری در هر یک از سایت های شبکه این ایمیل برای کاربر ارسال می شود.
- فضای بارگذاری سایت: برای محدود کردن فضای قابل استفاده برای هر سایت سافتاده می شود.
- انواع پرونده های قابل بارگذاری: وقتی بخواهیم به سایت های تحت شبکه اجازه ی بارگذاری فایل روی سرور شبکه بدهیم باید پسوند فایل های مجاز را با یک فاصله و پشت یر هم در این قسمت وارد کنیم.
مراحل نصب و راه اندازی وردپرس شبکه انجام شده و حالا در صورت فعال بودن نام نویسی با مراجعه به www.mysite.com/register.php فرم ثبت نام وردپرس را مشاهده خواهیم کرد که علاوه بر امکان ثبت حساب کاربری امکان ایجاد سایت روی شبکه را هم به کاربر می دهد. اگر هم نام نویسی غیر فعال باشد می توانیم به صورت دستی کاربران و سایت های روی شبکه را ایجاد کنیم. در قسمت بعدی این مطلب کمی بیشتر به جزئیات وردپرس شبکه خواهیم پرداخت.
با سلام
Multisite وردپرس را نصب کردهام. و سایت جدید نیز ایجاد کرده ام . اما در سایت جدید چگونه صفحه ایجاد نمایم. برای استفاده در سایت های چند زبانه از این امکان می خواهم استفاده نمایم. ضمنا در آدرس دهی blog را از آدرس سایت جدید در تنظیمات آن برداشته ام.
با تشکر از زحمات شما
سلام دوست عزیز،
شما از طریق منوی بالای قسمت مدیریت وردپرس می توانید سایت مورد نظر خودوتن رو از لیست سایت های شبکه انتخاب کنید تا وارد محیط مدیریتش بشید. البته من درست متوجه منظور شما نشدم؛ اگر جوابم مشکل رو حل نکرد پیشاپیش معذرت می خوام و خواهش می کنم سوالتون رو واضح تر بیان کنید تا بتونم بیشتر کمکتون کنم.